Krycí list doutníku

kryci-listKaždý ručně balený doutník se skládá ze tří základních částí. Z krycího listu, vazacího listu a náplně. Všechny tyto části plní svoji specifickou funkci a svou kvalitou přímo ovlivňují kvalitu samotného doutníku. V tomto příspěvku a v následujících dvou si všechny části doutníku popíšeme.

Krycí list je vlastně takový obal doutníku. Je tou nejdůležitější částí určující jeho vzhled, vůni, tvar i chuť. Krycí list může údajně ovlivnit chuť u některých doutníku až o 60% a patří mezi nejdražší části doutníku.

Kvalitní krycí listy jsou hladké, nepříliš olejnaté a jemně voní. Mají být také pružné a ohebné s minimem žilek aby při balení nedošlo k jejich popraskání. Takový krycí list běžně dozrává až 18 měsíců. Vedle nejkvalitnějších krycích listů, které dozrávají na Kubě se rovněž kvalitní opatřují v Kamerunu, Mexiku, Hondurasu a dalších zemích s vysokou vlhkostí vzduchu.

Jedním z nejdůležitějších ale i nejnáročnějších úkonů při přípravě doutníku je balení krycího listu. Baliči jsou skutečnými mistry v oboru a trvá jim i několik desítek let než se vyučí. Na Kubě se takovým baličům říká „Torcedoři“ a patří mezi nejdůležitější členy týmu, který doutníky připravuje.

Kuba produkuje nejkvalitnější doutníky na světě. Kubánské krycí listy jsou velmi jemné. Při přípravě je úzkostlivě dbáno na výběr těch nejlepších krycích listů z plantáží. Po jejich vytřídění a oklasifikování se speciálně vlhčí procesem zvaným „Moja“ brzy ráno při chladných teplotách. Z listů se setřesou vodní kapky a další den se zavěsí aby vlhčení probíhalo rovnoměrně. Listy se poté zbaví řepíků a řezem se rozpůlí. Třídičky zvané „Rezogadoras“ rozdělí před další etapou listy podle velikosti, barvy a struktury do štůsků ve kterých čekají na vlastní balení.