Jak správně ořezávat doutníky

doutníkyVšechny ručně balené doutníky jsou na konci, který se vkládá do úst, opatřeny hlavičkou jenž uzavírá tělo doutníku a brání tak jeho vysušení. Než tedy začnete doutníky kouřit je nutné část této hlavičky odříznout. Doutníky ořezávejte až těsně před kouřením, nenechávejte je obnažené delší dobu, mohlo by tak lehce dojít k jejich vysušení.

Jak ořezávat doutníky

Ořezávat doutníky můžete několika způsoby, nejlepší a nejčastěji používaný je však pomocí jednoduchých nástrojů, kterým říkáme cuttery (gilotinky) neboli ořezávače. Ořezávač je obvykle opatřený dvěma úchyty mezi kterými je umístěná dvoubřitá, velmi ostrá čepel. Do jedné ruky tedy uchopte doutník a do druhé ořezávač. Do úchytů umístěte prsty a stiskem opatrně přibližte čepele ořezávače k hlavičce doutníku. Odřízněte přibližně 2-3mm, pokud kouříte doutníky, které mají tělo ve tvaru válce s nezúženou hlavičkou, odřízněte hlavičku v místě kde její sražená hrana přechází v tělo doutníku. Před oříznutím je rovněž vhodné hlavičku lehce navlhčit ústy aby při vedení střihu nedošlo k prasknutí krycího listu. Řez, neboli stisk prsty proveďte rázně a rychle, výsledkem by měl být krásně rovný a čistý řez.

Výběr z mnoha ořezávačů, které lze zakoupit: